Látogató számláló

0
5
4
0
8
8
7
ÁTKÖLTÖZTÜNK a DOMUSBA
az 1. emeleten várjuk Önöket!
hétfő-péntek: 10-19 óráig,
szombat-10-16 óráig,
vasárnap: 10-14 óráig.
1134 Budapest, Róbert Károly krt. 67. DOMUS

BLOG - ötletek érdekességek a lakberendezés világában

Erős mint az acél – Mi az a bonellrugó?

2024.02.16 12:25
Erős mint az acél – Mi az a bonellrugó?

Ha matrac, ágy vagy kanapé vásárlásnál körültekintően szeretne eljárni, akkor ismernie kell néhány szakkifejezést. Ebben szeretnénk Önnek segíteni.

A bonellrugó gyártásánál acél szálból rugótölcséreket hajlítanak, és ezeket összefűzik. Ez alkot egy rugós matracot.  Ez valójában a nagyi epedarugós matracának modern formája. Az erőssége és a keménysége függ a felhasznált acél huzal vastagságától, a rugótölcsérek magasságától és számától.

Bonellrugó vagy hullámrugó?

Fontos tisztázni a legfontosabb különbséget. Ha azt a tájékoztatást kapjuk, hogy a kanapé hullámrugós vagy zikk-zakk rugós, akkor ez azt jelenti, hogy a szivacs matrac alátámasztása a hullámrugó (zikk-zakk rugó). Ez biztosít némi plusz rugalmasságot a szivacsnak, de végül a szivacs elöregedésével elveszti rugalmasságát, összeseik, megpuhul. Ezt félrevezető rugós matracnak hívni. Így tulajdonképpen azt a kérdést kell feltennünk, hogy bonellrugó vagy szivacs?

Ezzel szemben a bonellrugó azt jelenti, hogy a matrac acél tölcsérrugókból áll, és ezek viselik a terhelést. Az acélrugó pedig nyilvánvalóan tovább megőrzi rugalmasságát, mint a szivacs.

A kanapéágyak esetén tehát a matrac vastagsága azonnal árulkodó lehet. Egy 8 cm vastag ülésben nem fér el a faváz, a bonellrugó és az azt borító filc és szivacsréteg együtt. Így biztosak lehetünk benne, hogy ez a kanapé szivacsos. Próbáljuk is ki, de ne a kezünkkel nyomkodjuk, üljünk rá! Otthon is ülni fogunk rajta, ezért fontos, hogy döntés előtt teszteljük, melyik a legkényelmesebb számunkra.

Könnyű belátni, hogy a fém rugó hosszabb távon visszanyeri eredeti formáját, mint egy szivacsréteg, melynek csak az alátámasztása hullámrugó.

Természetesen a bonellrugót kemény filcréteg, és hab borítja, hogy a rugótölcséreket ne érezzük. Vannak vásárlóink, akik elmesélték, hogy a 20 éves matrac rugója már nyomja a derekukat. 20 év után ez nem tekinthető valódi hátránynak. A hullámrugó+szivacsos ülés sokkal hamarabb tönkremegy, mert a szivacs 2-3 év alatt elveszíti rugalmasságát, és összeesik.

A kényelem érdekében a bonellrugós kanapék ülésében nagyrugalmasságú hideghabot alkalmazunk fedőrétegnek. Így kombinálva a két anyagot biztosítjuk a felületi puhaságot és az acélrugó tartósságát. A nagyrugalmasság hideghab pedig korszerűbb és tartósabb a normál szivacsnál.

A pihentető alváshoz fontos a jó minőségű fekhely, legyen az franciaágy vagy ágyazható kanapé. A Gerincvédő zóna hosszútávon biztosítja az egészséges gerinc megfelelő alátámasztását. Ha nem akar 3-4 év múlva kigödrösödött ágyon feküdni, akkor válasszon Gerincvédő zónával megerősített bonellrugós matracot, ágyat vagy ágyazható kanapét! 

A Gerincvédő zónás kanapéágyakat állandó fekhelynek terveztük. Keresztben fekszünk rajta, emiatt a matrac nincs elvágva a derekunk alatt, mit az előre nyíló kanapéágyakban. A ledönthető matrac pedig ugyanolyan felépítésű, mint az ülés, az is bonellrugós, Gerincvédő Zónával megerősítve középen.

FONTOS, hogy az átlagosnál erősebb: 2,4 mm átmérőjű huzalból készült bonellrugót használunk a Gerincvédő zónás kanapéágyak, matracok és ágyak gyártásához. Ezzel is biztosítjuk a matrac hosszú élettartamát. Emiatt ez egy keményebb matracot eredményez, de a magyar vásárlók szeretik a kemény matracot. Ha Ön mégis a puhább fekhelyet kedveli, akkor egy fedőmatraccal kényelmesebbé teheti ágyát.

Próbálja ki bonellrugós kanapéinkat, matracainkat, és bizonyosodjon meg róla, hogy ez Önnek a tökéletes választás! Jöjjön el megújult áruházunkba:

SzenZa Bútoráruház a DOMUS-ban
1134 Budapest, Róbert Károly krt. 67.